Pezinské petangové dni 2014

30.09.2014 17:58

Mnohí Pezinčania zostali úprimne zaskočení, keď vo štvrtok 28.9 uvideli plochu na námestí pokrytú jemným štrkom a iní sa už tešili na predĺžený víkend plný petangu, známej francúzskej hry s veľkým šarmom. Na celý predĺžený augustovo-septembrový víkend 29. 8 - 1.9 sa totiž Pezinok stal hlavným mestom slovenského petangu.

Príprava ihrísk pred turnajom

Organizátormi podujatia, ktoré sa konalo pod záštitou primátora, boli pezinské petangové kluby Prásk a Spiders spolu s najmladším klubom na Slovensku Moped Modra. Prvoradou myšlienkou bolo spropagovať petang, vysvetliť jeho pravidlá verejnosti a umožniť každému záujemcovi zahrať si spolu s ostrieľanými hráčmi.

Prezentácia pétangu

Na uvítacom turnaji sa vytvorilo 20 dvojíc tak, aby každá z nich mala aspoň jedného člena, ktorý s petangom nemá aktívnu skúsenosť. A tak viac ako polovica hráčov hrala petang prvýkrát. Štyria z nich dokonca domov priviezli aj trofeje. O tretie miesto sa podelili dvojice Michal Stano (Jewel Bratislava) - Laura Mooudi a Juraj Valent (CAP Bratislava) - Gabika Džuganová. Prvé dve miesta ku spokojnosti organizátorov zostali ako sa vraví doma, teda v Pezinku. Strieborné trofeje si odniesli Milan Sobolič (Spiders Pezinok) a pani Oľga Herdová, zlato patrilo dvojici Michal Sobolič (Spiders Pezinok) - Peter Štetka.

VIPráskanie slávnostne otvoril Majo Miezga

Na druhý deň sa s organizátormi pohralo jesenné počasie a chvíľu to vyzeralo tak, že sobotňajší turnaj bude ohrozený. Desiaty ročník tradičného slovenského turnaja dvojíc VIPráskanie poriadaného klubom Prásk sa však napokon uskutočnil a ako býva každoročným zvykom, priniesol fantastickú atmosféru, spojenú okrem štedrého ranného pohostenia a netradičných cien aj s novou petangovou hymnou Práskačov, ktorú tentokrát naspieval jeden z vynikajúcich slovenských petangistov Tomáš Šedivý alias Lasky z Pary. Napriek počasiu sa na turnaj zaregistrovalo 22 dvojíc a aj keď sa niektoré kolá museli dokončovať za dažďa, hral sa naozaj kvalitný petang, dokonca medzinárodný. Turnaja sa zúčastnila aj mexická petangistka Maria Fernanda Preciado a ukrajinský hráč Dmytro Bugai. 

Foto s víťazmi na záver VIPráskania

Delené tretie miesto napokon obsadili ženská dvojica zo seneckého klubu Klap - Katarína Gajdošová - Katarína Krajčovičová a mužská dvojica z klubu Premier Bratislava - David Cabidar - Peter Meliš. Do finále sa prebojovala pezinská dvojica Marek Sobolič (Spiders) - Dušan Lančarič (Prásk), tam však nestačila na inú skúsenú dvojicu Michal Dzúrik (Premier Bratislava) - Andrej Fratrič (Hohenlohe Bratislava).

P.Blahušiak, A.Šebeňová a R.Gažo s mongolským tímom

Najkrajšie petangové počasie doprial posledný augustový deň organizátorom nedeľného turnaja trojíc O pohár mesta Pezinok. Hoci organizujúci klub Moped sídli v Modre, jeho členmi sú aj viacerí Pezinčania. Na turnaji trojíc sa zaregistrovalo až 29 tímov, je však veľmi dôležité povedať, že sa zišla naozaj silná a exkluzívna konkurencia. Medzi účastníkmi turnaja nechýbali tímy mužskej aj ženskej národnej reprezentácie Slovenska, dva tímy z Veszprému, tvoriace širšiu nomináciu Maďarskej juniorskej reprezentácie a dokonca vzácna návšteva z Ulanbaataru - tím prezidenta Mongolskej petangovej federácie Altangerela Bayarsaiksaikhana. 

Víťazi B-turnaja O pohár mesta Pezinok s primátorom O.Solgom

Krásne trofeje za tretie miesto si po dni plnom kvalitného a často dramatického petangu odniesli maďarskí juniori Gábor Babai, Zoltán Kopasz a Hunor Takács. Okrem nich však aj tím Ľuboš Šedivý, Jozef Volárik (obaja Slopak Bratislava), Dmytro Bugai (klub Kiev). Druhé miesto obsadil tím slovenskej mužskej reprezentácie, ktorý ako jediný smel používať náhradníka: Juraj Valent, Peter Sedláček (obaja CAP), Juraj Adler (Prásk) a Lukáš Tomka (Žilpek Žilina). Víťazmi a majiteľmi putovného pohára v podobe krásnej torty sa stali Michal Stano (Jewel Bratislava), Peter Fratrič (Hohenlohe Bratislava) a Patrik Šebeňa (Klap Senec).

Víťazi turnaja O pohár mesta Pezinok

Pezinské petangové dni 2014 mali byť po troch dňoch turnajov zavŕšené v pondelok 1. 9. finálovým kolom Slovenskej ligy klubov. Bohužiaľ, organizátori z klubu Spiders museli pre zlé počasie pondelňajší turnaj zrušiť a presunúť ho na 15. septembra do areálu na Komenského ulici.

Spoločná fotka s víťazmi

Aj napriek tomu, že sa program Pezinských petangových dní nepodarilo naplniť do bodky, je nutné povedať, že šlo o jedno z najkrajších petangových podujatí v aktuálnej slovenskej sezóne. Organizátori srdečne ďakujú mestu Pezinok za finančnú aj organizačnú podporu a veria, že z tohto športovo spoločenského festivalu sa stane dlhoročná tradícia.

sg

článok bol uverejnený v časopise Pezinčan 9/2014